Notenpasta’s

Man wat ben ik blij met de nieuwe keukenmachine. Doet precies wat ik wil! Ik hou d’r van…. Waar ik die machine onder andere voor heb gekocht is om zelf notenpasta te kunnen maken. Ik durfde de blender er niet voor te gebruiken.

Eerst heb ik een cashewpasta gemaakt. Hier gaan slechts drie ingrediënten in en dat zijn de rauwe ongebrande cashewnoten, een halve theelepel vanillearoma en een klein beetje hymalayazout. Dat is het meer niet 🙂

Eerst heb ik een groot bakje cashewnoten in de keukenmachine gedaan en de machine laten draaien. De noten zijn vrij snel tot een meel gevormd. Doordat je de natuurlijke olieën vanuit de cashewnoten wil laten vrijkomen heb je wel even geduld nodig, want het duurt echt wel even. Na de meel substantie zie je dat de volgende fase is bereikt doordat het wat dikker en brokkeliger wordt. Omdat het af en toe aan de zijkanten omhoog loopt moet je wel regelmatig de machine even stoppen om de zijkanten met een spatel weer vrij te maken.

De volgende twee fasen zijn een wat dikker deeg en uiteindelijk als de oliën vrij komen een glad mengsel. Als het wat meer op een pasta gaat lijken doe je het vanillearoma erbij en een klein beetje zout en klaar ben je! Makkelijker dan dat wordt het toch niet en het is echt heerlijk. Ik doe de pasta op een speltcracker, maar heb hem ook gebruikt voor een thaise dressing, wat ook echt wel een succes was.

De cashewpasta bewaar ik in een Mason Jar, die je kan gebruiken als wekpot. Wat me wel opviel is dat er best een bak cashewnoten in de keukenmachine zijn gegaan, maar er niet zoveel pasta uitkwam…. half potje dus.

Dat halve potje was bij de “nutella” wel anders. Weet je, als je suikervrije nutella kan maken dan maakt de rest eigenlijk niet zoveel meer uit! En ik kan je zeggen….. Het is gelukt!! Hier had ik me gehouden aan het recept en alles netjes afgewogen. Dat had ik dus bij de cashewnotenpasta niet gedaan, maar een beetje op gevoel 🙂

Je gebruikt deze ingrediënten:

  • 175 gr ongebrande rauwe hazelnoten
  • 60 gr rauwe cacaopoeder
  • 100 ml agavesiroop
  • 125 ongezoete amandelmelk

Je gaat als volgt te werk. Doe eerst alle hazelnoten in de keukenmachine en laat een paar minuten draaien totdat het een beetje glad mengsel is.

De hazelnoten hebben ook verschillende fases van meel tot deeg en daarna een glad mengsel, echter dit ging een stuk sneller dan bij de cashewnoten.  Als je het mengsel glad genoeg vindt doe je alle overige ingrediënten in de keukenmachine erbij en laat de boel een paar minuten goed draaien. Het mengsel ziet er uiteindelijk dan zo uit.

 

En als je dan heel netjes met een lepeltje uit de pot….. NOT, de spatel inmiddels al afgelikt en eigenlijk een enorme drang om met de hele pot op de bank te gaan zitten om deze tot op de bodem… Get the picture 🙂 Dat ik dit niet eerder heb gemaakt… in één woord heerlijk!! Zo blij als een klein kind om te zien dat die pot echt tot aan de nok toe vol zit. Het is de hazelnoten/chocopasta die ik wilde!! Zonder suiker en zonder andere gekkigheid.

Enjoy!!

 

Reacties

Leave a comment