Hardloopschoenen

Wanneer moet je nou je oude, maar oh zo geliefde hardloopschoenen vervangen voor een paar nieuwe kilometervreters. Is dit nou na één jaar of misschien wel twee? Of als je 500 kilometer erop hebt gelopen of meer in de richting van 1000 kilometer? Feit is dat ze een keer aan vervanging toe zijn. Als het goed is helpen je hardloopschoenen jou met een beetje demping, of juist heel veel. Of met een beetje ondersteuning aan de binnenzijde van je voet of juist veel ondersteuning aan de buitenzijde… Je snapt het al, zoveel hardlopende mensen, zoveel verschillen in hardloopschoenen.

Een goeie schoen die bij je past is wel heel belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een haklanding dan is demping in de hak wel zo fijn, maar heb je een middenvoet-, voorvoetlanding dan heb je helemaal niks aan die demping in de hak en wil je juist wat meer ondersteuning in het midden en aan de voorzijde van de schoen.

Al die technische kennis over hardloopschoenen heb ik ook niet, maar de hardloopspecialist waar ik mijn schoenen laat aanmeten hebben dat wel en weten precies wat ik nodig heb.

Tot nu toe heb ik niet bijgehouden hoeveel kilometer ik op mijn hardloopschoenen had gelopen, op het moment dat ze aan vervanging toe waren. Wel is het zo dat ik elk jaar het oude inruil voor een paar nieuw. Ik weet wanneer de mijne aan vervanging toe zijn als ik blaren begin te krijgen op plaatsen waar ik die normaal gesproken nooit heb. Als ik dan de zool ga bestuderen is het duidelijk dat ze de beste tijd hebben gehad.

Dus de oude schoenen in een tasje en hop naar de hardloopwinkel. Hier wordt opnieuw gekeken op de “baan”, die voorzien is van de nodige camera’s, welke nieuwe schoen voor mij en mijn loopstijl het meest geschikt is.

Ik vind het erg prettig om op verschillende schoenen te lopen. Zo heb ik een paar voor de lange rustige duurloopafstanden. Dat betekend alles boven de 10 kilometer. In deze schoen zit wat meer demping en ondersteuning, die op de langere afstanden erg prettig is. De korte afstandschoen of zoals sommige ze ook wel noemen, de wedstrijdschoen (klinkt wel goed trouwens 🙂 ) is een heel stuk lichter dan de lange afstandsschoen. Je kan er natuurlijk al naar raden dat de demping en ondersteuning in deze schoen dan ook een stuk minder is.

 

M’n nieuwe korte afstandsschoen weegt bijna niks en zitten als een paar comfortabele sloffen… Hopelijk brengen ze me ook naar een nieuw PR op de 10 kilometer bij de wegwedstrijd van de “Royal Ten”.

Met deze nieuwe schoenen ga ik de gelopen kilometers ook eens bijhouden, maar de allerbelangrijkste reden voor mij om ze te vervangen blijft toch m’n gevoel… Zodra de comfort eraf gaat, er duidelijk slijtage zichtbaar is en je weet dat ze al een tijdje meegaan, dan is het de hoogste tijd voor een nieuw paar!!

Gooi dan niet gelijk je oude in de prullenbak, maar houdt een overgangsperiode als je dat prettig vindt of gebruik je oude (lange) afstandsschoen voor bijvoorbeeld een Bootcamp…

Just love running…

 

Reacties

Leave a comment