Vakantietijd

Zo fijn om naar uit te kijken. Even weg van de dagelijkse beslommeringen en vooral de volle agenda, hoewel deze mij absoluut geen doorn in het oog is. Ik vind het heerlijk, omdat nagenoeg alles wat in m’n agenda staat dingen zijn die ik graag doe!

Dan staat de vakantie voor de deur en is de agenda ineens helemaal leeg. Geen afspraken, geen plaatsen waar je naartoe “moet” of mensen die op je staan te wachten. Nee, het is vakantie dus is er alle ruimte om te doen en te laten waar je behoefte aan hebt.

In eerste instantie is het behoorlijk acclimatiseren. Van een volle naar een lege agenda. We rijden met onze gehuurde camper langs de kust van Frankrijk van het ene mooie plekje naar het ander. We hebben geen plan. We rijden en zwerven daar waar de weg ons heen brengt. Het voelt heerlijk vrij!

Normaal gesproken ben ik echt een gewoontedier. Duidelijkheid en regelmaat, structuur en discipline daar hou ik van. Het hele jaar door ben ik best streng voor mijzelf. Waarom ik dat toch in hemelsnaam doe? Nou, omdat ik weet dat ik het er goed op doe. Door bewust te letten op wat je doet, wat je eet en hoe je lijf hierop reageert leer je wat voor jou het beste is, wat precies past en waardoor je je op je best voelt.

Tuurlijk heb ik alle verleidingen om mij heen net als ieder ander, maar ik weet dat als ik daaraan toegeef dit behoorlijke consequenties heeft. Te lang niet sporten betekend dat mijn motivatie wegzakt, m’n lijf gaat tegen sputteren en ik niet alleen mijzelf in de wegzit, maar ook een plaag wordt voor de mensen om mij heen. Als ik te vaak te veel suikers (lees chocola) eet of weer een zak chips heb leeg geknaagt dan slurpt dit al mijn energie op! Ik krijg steeds meer trek in allerlei snacks wat het allemaal alleen maar erger maakt.  Maar soms is het ook fijn om even de teugels wat te laten vieren…

Het is vakantietijd en dan gaan toch alle regelmaat en vaste gewoontes overboord. In plaats van nee zeg ik nu op bijna alles ja!! 😉 Even met de beentjes omhoog in de relaxstand. Koekje bij de koffie? Ja, graag! Zullen we vanavond lekker frietjes eten? Ja, zeker! Zal ik wat M&M’s op tafel zetten? Ik dacht dat je het nooit zou vragen, JA!!! En niet te vergeten de overheerlijke franse kazen bij de lunch.

Dit heb ik 4 hele dagen vol gehouden 🙂 M’n benen voelen al een beetje rusteloos en m’n lijf gaat piepen en kraken. Voel ik nu m’n enkel een beetje? En m’n knie?? Kan niet, heb helemaal niks gedaan! En m’n rug doet een beetje vervelend… oké oké, ik ga al….

Ik had de wekker gezet. Ja ook in de vakantie… Bij het wakker worden bruis ik nog niet echt van de energie, maar ik weet dat de vooruitzichten goed zijn, dus huppakee. M’n hardloopbroek en schoenen had ik al klaar gelegd en in het plaatsje Yport aan de kust van Normandië loop ik op m’n gemak 12 kilometer hard. Ik voel de verademing in m’n lijf. Rust is heel goed voor je lijf, maar beweging echt nog veel beter! Ik loop op gevoel en wat lekker loopt, moet je vooral lekker laten lopen!

Ik ben een sporter dus sport ik ook in mijn vakantie. Het is heerlijk om in een andere omgeving dat te doen wat je leuk vindt en als je dan ook nog gelijkgestemden tegenkomt op de camping en je sportmaatje ook nog een paar dagen langskomt dan is het feest compleet. Wat een toeval om Jo Schoonbroodt uit Limburg tegen te komen. En wat een sportman! Zo soepeltjes loopt hij de berg op en deelt in de tussentijd zijn hardloopervaringen met ons. Geweldig om te zien en te horen, hoewel ik zelf alle focus nodig heb om de berg de Puy-de-Dôme te bedwingen inspireert het onderweg enorm.

De teugels laat ik nog heel even vieren hoor, maar na de vakantie komt daar vanzelf een eind aan. Ik ben er dan ook helemaal klaar mee. Dan haal ik de discipline weer uit de kast samen met de regelmaat en m’n gewoontes, want daar doe ik het nog altijd het beste op!

Voor nu ga ik nog even in de relaxstand en misschien nog een leuke hardloop route uitstippelen. Gewoon, omdat ik er zin in heb 🙂 En in de tussentijd neem ik nog een koekje.

Fijne vakantie 🙂

Reacties