Van noodzaak tot passie

Hai, ik ben Mandy. Sinds 2016 ben ik gecertificeerd Mindful Run instructeur in Zoetermeer en omgeving. Ik geef Mindful Run cursussen en coaching onder de naam Kikztart, om mensen te laten ervaren dat mindfulness en hardlopen prima samen gaan. Van inspanning naar ontspanning… meer energie, betere conditie, balans en meer zelfvertrouwen.

Ik ben begonnen met sporten omdat het moest. Inmiddels heeft het sporten een grote plaats in mijn leven ingenomen. Ik kan concluderen dat sporten een passie is geworden, wat ooit als ‘noodzakelijk kwaad is begonnen.

2003 een jaar waarin alles anders werd

In januari van dat jaar was ik betrokken bij een zwaar motorongeluk. Ik brak hierbij een wervel in mijn onderrug en was bont en blauw. Tot overmaat van ramp kreeg ik enkele dagen hierna meerdere longembolieën, waardoor ik voor de tweede keer met spoed door een ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis. Na maanden van revalidatie kwam ik er snel achter dat ik een aantal dingen niet meer kon doen, zoals het motorrijden. Na het ongeval heb nog een poging gewaagd, maar mijn lijf kon dit niet meer aan.

Naar Contact

Dit was niet het enige. Het leven dat zo vanzelfsprekend was, is dat niet meer. Ik had moeite met concentratie houden en fysieke belasting was een drama. Ik gebruikte legio pijnstillers en bezocht 10 jaar lang wekelijks de fysiotherapeut. Dit was mijn leven. Naast dit ongeval heb ik jarenlang een strijd geleverd tegen de eetstoornis Boulimia, die ik nu goed onder controle heb. Deze stoornis heeft de revalidatie behoorlijk lastig gemaakt. Niet zozeer fysiek, maar des te meer mentaal. Ik heb tijdens mijn revalidatie gelukkig veel vooruitgang geboekt, maar ook net zoveel tegenslagen gehad. Het heeft mij wel gemaakt tot wie ik nu ben en daar ben ik erg trots op. Gelukkig accepteer ik niet zomaar dat ik iets niet meer kan. Ik heb geen opgeefmentaliteit, en tot het tegendeel bewezen is ben ik ervan overtuigd dat ik tot alles in staat ben. Dit wil ik graag op mijn website delen.

Het omslagpunt

Tien jaar later, in 2013, ben ik in contact gekomen met een revalidatiecentrum dat gespecialiseerd is in rugproblemen. Met een verwijzing in bezit, ben ik daar volledig blanco naartoe gegaan. Zonder verwachtingen word je nou eenmaal minder snel teleurgesteld. Zonder verwachting betekent niet zonder motivatie. Dit was nieuw voor mij, en alles wat ik kan aangrijpen om het leven met pijn beter aan te kunnen, zie ik als een mogelijkheid. De werkwijze bij dit revalidatiecentrum was apart en zelfs een beetje beangstigend. Daar waar ik altijd te horen kreeg dat ik in beweging moest blijven en moet sporten, maar tegelijkertijd ook moest stoppen als de pijn te hevig werd, was nu de boodschap… doorgaan!! Maakt niet uit hoeveel pijn, doorgaan was de strekking. Dit klonk best heftig en dat was het ook. In de afgelopen tien jaar is gebleken dat de pijn verklaarbaar vanuit mijn onderrug komt, maar totaal geen functie heeft. Dus sporten was het motto. Een spiercorset opbouwen en het lijf zo sterk maken, dat mijn rug volledig ondersteund wordt en de pijn tot een minimum wordt gebracht.

Een nieuwe start, een nieuw leven

Na drie maanden een intensief traject te hebben gevolgd bij het revalidatiecentrum, was het tijd om op eigen benen te staan. De oefeningen die ik trouw elke dag deed, breidde ik zelf uit naar wat zwaarder en wat intensiever werk. Het hardlopen is begonnen met de ‘Start to Run’ podcast van Evy Gruyaert. Hierdoor kon ik het hardlopen op een goede manier opbouwen en dat heeft twee jaar later geleid tot het uitlopen van een hele marathon!!

Inmiddels heb ik een nieuw leven zonder pijnstillers, zonder fysiotherapie en veel minder beperkingen dan ik sinds 2003 had durven dromen. Dit alles dankzij het sporten, het nooit opgeven en discipline. Het komt niet vanzelf. Sterker nog: je moet er keihard voor werken. Dankzij mijn doorzettingsvermogen ging ik ervoor. Daardoor heb ik nu niet alleen een sterk lijf, maar ook veel vertrouwen en zelfverzekerdheid. Ik neem deel aan diverse sportevenementen en wedstrijden om op die manier gemotiveerd te blijven. Heel graag deel ik de trainingen en mijn ervaringen met iedereen die misschien wel een duwtje in de rug nodig heeft of op zoek is naar motivatie en inspiratie. Als Mindful Run instructeur begeleid ik jullie graag naar een gezonde, fitte en sportieve balans tussen lichamelijk en mentale conditie.

‘het is nooit te laat voor een nieuw begin’

Liefs, Mandy