Van noodzaak tot passie

Hoi, ik ben Mandy. Sinds 2016 ben ik in Zoetermeer actief in het geven van hardlooptrainingen en verschillende soorten Bootcamp trainingen al dan niet in samenwerking met Body Rock. Vanuit mijn eigen bedrijf KIKZTART organiseer ik regelmatig hardlooptrainingen gericht naar het uitlopen van 5 of 10 kilometer en komen er geregeld sportevenementen en workshops voorbij die voor elk niveau geschikt zijn.

Ik ben begonnen met sporten omdat het moest. Inmiddels heeft het sporten een grote plaats in mijn leven ingenomen. Ik kan concluderen dat sporten een passie is geworden, wat ooit als ‘noodzakelijk kwaad’ is begonnen.

2003 een jaar waarin alles anders werd

In januari van dat jaar was ik betrokken bij een zwaar motorongeluk. Ik brak hierbij een wervel in mijn onderrug en was bont en blauw. Tot overmaat van ramp kreeg ik enkele dagen hierna meerdere longembolieën, waardoor ik voor de tweede keer in één week met spoed door een ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis. Na maanden van revalidatie kwam ik er snel achter dat ik een aantal dingen niet meer kon doen, zoals het motorrijden. Na het ongeval heb ik nog een poging gewaagd, maar mijn lijf kon dit niet meer aan. Dit was niet het enige. Het leven dat zo vanzelfsprekend was, is dat niet meer. Ik had moeite met concentratie houden en fysieke belasting was een ramp. Ik gebruikte legio pijnstillers en bezocht 10 jaar lang wekelijks de fysiotherapeut. Dit was mijn leven.

Naar Contact

Naast dit ongeval heb ik jarenlang een strijd geleverd tegen de eetstoornis Boulimia, die ik nu goed onder controle heb. Deze eetstoornis heeft de revalidatie behoorlijk lastig gemaakt. Niet zozeer fysiek, maar des te meer mentaal. Gelukkig heb ik tijdens mijn revalidatie veel vooruitgang geboekt, maar ook net zoveel tegenslagen gehad. Het heeft mij wel gemaakt tot wie ik nu ben en daar ben ik erg trots op. Ik accepteer niet zomaar dat ik iets niet meer kan. Ik heb geen opgeefmentaliteit, en tot het tegendeel bewezen is ben ik ervan overtuigd dat ik tot alles in staat ben.  😉

Het omslagpunt

Tien jaar later, in 2013, ben ik in contact gekomen met een revalidatiecentrum dat gespecialiseerd is in rugproblemen. Met een verwijzing in bezit, ben ik daar volledig blanco naartoe gegaan. Zonder verwachtingen word je nou eenmaal minder snel teleurgesteld. Zonder verwachtingen betekend niet zonder motivatie. Dit was nieuw voor mij en alles wat ik kan aangrijpen om het leven met pijn beter aan te kunnen zie ik als een mogelijkheid. De werkwijze bij dit revalidatiecentrum was apart en zelfs een beetje beangstigend. Daar waar ik altijd te horen kreeg dat ik in beweging moest blijven en moet sporten, maar tegelijkertijd ook moest stoppen als de pijn te hevig werd, was nu de boodschap…. Doorgaan!!! Maakt niet uit hoeveel pijn, doorgaan was de strekking. Dit klonk best heftig en dat was het ook. In de afgelopen tien jaar is gebleken dat de pijn verklaarbaar vanuit m’n onderrug komt, maar totaal geen functie heeft. Dus sporten was het motto. Een spiercorset opbouwen en het lijf zo sterk maken, dat mijn rug volledig ondersteund wordt en de pijn tot een minimum wordt gebracht.

Een nieuwe start, een nieuw leven

Na drie maanden een intensief traject te hebben gevolgd bij het revalidatiecentrum, was het tijd om op eigen benen te staan. De oefeningen die ik trouw elke dag deed, breidde ik zelf uit naar wat zwaarder en wat intensiever werk. Het hardlopen is begonnen met de ‘Start to Run’ podcast van Evy Gruyaert.

Hierdoor kon ik het hardlopen op een goede manier opbouwen en dat heeft twee jaar later (2015) geleid tot het uitlopen van m’n eerste hele marathon!

Inmiddels heb ik een nieuw leven zonder pijnstillers, zonder fysiotherapie en veel minder beperkingen dan ik sinds 2003 had durven dromen. Dit alles dankzij het sporten, het nooit opgeven en discipline. Het komt niet vanzelf. Sterker nog, je moet er keihard voor werken. Dankzij mijn doorzettingsvermogen ben ik ervoor gegaan! Hierdoor heb ik nu niet alleen een sterk lijf, maar ook m’n zelfverzekerdheid en het vertrouwen in m’n lijf.

Regelmatig doe ik mee aan sportevenementen om op die manier gemotiveerd te blijven. Graag deel ik mijn trainingen en ervaringen met iedereen die misschien wel een duwtje in de rug kan gebruiken.

‘het is nooit te laat voor een nieuw begin’

Liefs, Mandy